Platforma industriala Energia din Constanta asigura salarizarea celor 350 de angajati conform ultimelor reglementari in domeniu, accesand pe Internet un serviciu specializat

Industria

Productie de articole din plastic si cauciuc

Scenariul

Operarea de servicii – aplicatii Internet

Situatia

Energia utilizeaza din anul 2001 sistemul informatic integrat ISIS, realizat de Omnis Group. Conducerea companiei a hotarat migrarea catre o solutie care sa ofere maxima integrabilitate intr-o platforma de servicii accesibile pe Internet.

Solutia

Solutia ISIS .NET – Personal-Salarizare, realizata de Omnis Grup, ofera functionalitati complete specifice administrarii resurselor umane si calculului salarial, accesibile prin intermediul unei conexiuni internet.

Avantajele

Realizare in tehnologiile Microsoft .NET

Constructie componenta a platformei de servicii web, destinate integrarii operationale complete in mediul Internet

Adaptare continua la prevederile legislative in vigoare, asigurata de furnizorul solutiei

Exploatare si intretinere cu costuri minime

Pentru utilizarea serviciului, clientul are nevoie numai de un browser Internet Explorer 5.5 sau 6.0.

Produsele

Windows 2000 Server
SQL Server 2000
Exchange Server 2000
Internet Information Server 5.0
.NET Framework
Crystal Reports

Dezvoltare

Visual Studio .NET,
Visual Studio 6.0
C#, XML, HTML, Visual C++

S.C. Energia S.A. a rezolvat problema administrarii informatiilor referitoare la personal si a calculelor salariale. Lucrand impreuna cu Omnis Group si folosind suportul platformei Internet, compania opereaza o aplicatie accesibila de pe web, care permite, prin intermediul unui simplu browser, administrarea operativa a informatiilor si datelor specifice acestui domeniu.

Situatia

Energia, infiintata in 1920, este in prezent o societate cu capital privat, reprezentand principalul producator si distribuitor de articole din plastic si cauciuc din sud-estul Romaniei. Folosind 257 de materii prime diferite, achizitionate de la peste 600 de furnizori, compania produce 1600 de componente si produse finite, pe care le desface catre mai mult de 1600 de clienti interni si externi.

Sistemul informatic integrat ISIS, realizat de Omnis Group, a fost implementat in unitate in cursul anului 2001. Evaluand evolutia tehnologiilor informatice, conducerea companiei a considerat necesara migrarea spre o solutie avansata, care sa raspunda tendintei generale de standardizare si integrare a sistemelor. “Sistemul ISIS ne rezolva problemele datorate modificarilor care survin continuu in legislatia ultimilor ani. Activitatea de salarizare nu mai este un proces greoi si complex, care sa mobilizeze, aproape permanent, personal dedicat, ocupat cu completarea manuala a documentelor, procesarea calculelor, verificari si corecturi. Am inteles insa ca se poate face mai mult, ca putem structura mai distinct si opera mai eficient o solutie informatica, exploatand capabilitatile Internetului“, explica Dl. Constantin Chirila, directorul general al societatii.

Solutia

S-a hotarat adoptarea unei solutii informatice bazate pe cea mai avansata platforma tehnologica – Microsoft .NET. Personal–Salarizare este primul produs din suita ISIS Small Business care este oferita de Omnis Group ca set de aplicatii accesibile din Internet. Furnizorul de servicii asigura adaptarea continua a produsului la reglementarile adoptate prin legislatie. Functionalitatile proprii sistemului pot fi accesate folosind o statie de lucru conectata la Internet. Odata configurat conform structurilor proprii de lucru ale clientului – nomenclatoare, norme si retele de salarizare, calendare de lucru – sistemul poate fi operat de orice utilizator care a urmat un program simplu de pregatire. La angajare, sunt completate detaliile din fisa personala a salariatului. Pentru pregatirea acordarii avansului si a lichidarii, operatorul modifica orele din pontajul fiecarui angajat, descriind schimbarile intervenite fata de programul implicit de lucru (concedii, invoiri, ore suplimentare, etc.). Datele sunt trimise prin Internet catre baza de date gestionata de Omnis Group, unde se fac toate calculele aferente. Utilizatorul programului beneficiaza de rezultatele procesarii, avand posibilitatea sa tipareasca fluturasii de salarii si rapoartele cerute de organismele de control.

Implementarea

Procesul de implementare a fost initiat cu o faza pilot, in care personalul de specialitate a operat atat modulul integrat in sistemul ISIS ERP, cat si aplicatia web, accesibila prin Internet, de pe site-ul Omnis Group. Au fost asignate roluri utilizatorilor, pentru a le permite acces la diferite facilitati – introducere date, calcule salariale, generare rapoarte. Datele de initializare a sistemului – fise personale, nomenclatoare – au fost introduse manual, pentru a testa functionalitatea interfetei si timpii de raspuns ai aplicatiei web. La sfarsitul celor 2 luni de test, rezultatele obtinute in urma calculelor efectuate in ambele sisteme au fost aceleasi. “In continuare, trebuiau integrate rezultatele calculelor salariale in platforma centrala de contabilitate, care este asigurata deocamdata de sistemul ISIS ERP“, afirma D-na Daniela Cadariu, director economic la Energia.

Pentru preluarea datelor contabile in sistem, utilizatorii pot opta pentru generarea unui fisier XML sau a unui fisier Excel. In cazul in care clientul foloseste solutia ISIS ERP, documentul XML odata obtinut, poate fi importat, prin mecanismul de Message Queuing, in stucturile corespunzatoare din baza de date ISIS, de catre o componenta creata in acest scop. Daca clientul doreste sa integreze rezultatele intr-o alta solutie informatica, fisierul XML poate fi preluat si gestionat de catre serverul BizTalk.

Pentru a compensa viteza de raspuns mai scazuta in platforma Internet, comparativ cu solutia exploatata local, au fost optimizate toate accesele la serverul web. Astfel, pe statia client sunt executate o serie de validari simple, iar serverul web este accesat numai pentru regasirea sau stocarea datelor in baza de date.

Avantajele

Sistemul usureaza mult munca departamentului de personal-salarizare, redus in prezent la 2 persoane. Angajatii companiei au posibilitatea de a accesa direct propria fisa personala pentru actualizare, pot vizualiza si tipari propriul fluturas de plata si fisa fiscala“, spune D-na Cadariu.

Implementarea aplicatiei Personal-Salarizare, realizata in platforma .NET, permite companiei Energia sa opereze o solutie moderna, realizata pe baza celor mai avansate tehnologii informatice. Produsul este natural integrat in platforma ISIS, deja exploatata la Energia; transferul de date intre aplicatia web si sistemul local se face folosind informatii structurate in format XML. Folosirea standardului XML face posibila integrarea viitoare cu alte sisteme de infrastructura – raportari legale, fise fiscale, taxe, impozite – cat si, prin intermediul serverului BizTalk, cu sisteme informatice specifice utilizate de clienti.

Exploatarea unei aplicatii pe suport Internet ne permite o diminuare semnificativa a costurilor de operare si intretinere a sistemului. Am redus mult problemele ridicate de urmarirea modificarilor legii si problemele tehnice pe care le ridica intretinerea si operarea unui sistem instalat in reteaua locala, gestiunea unui server de baze de date, administrarea si controlul tuturor utilizatorilor. La fel ca orice alta unealta de lucru care ajunge treptat, in procesul de productie, sa reflecte sarcinile si profilul de lucru al utilizatorului, calculatorul se transforma din ce in ce mai mult intr-un instrument de prelucrare a informatiilor simplu, prietenos si personalizat, care se conecteaza transparent la sisteme si surse de cunoastere externe, pentru a ne ajuta sa administram obiectivele de fiecare zi“, precizeaza Dl. Constantin Chirila.

Planurile de Viitor

Introducerea aplicatiei web Personal – Salarizare se constituie ca o prima etapa de implementare a solutiei ISIS Small Business in cadrul companiei Energia Constanta. Realizata complet in platforma .NET – folosind uneltele de dezvoltare oferite de Visual Studio .NET, serverele .NET Enterprise si mediul .NET Framework – solutia va permite, prin intermediul browserului Internet Explorer, accesul catre toate functionalitatile oferite de sistemul integrat exploatat in prezent.

ISIS Small Business, structurata conform principiilor fundamentate de Microsoft Solution for Internet Business, este solutia care va permite companiei Energia sa administreze relatiile de business cu clientii si furnizorii sai si sa pastreze avantajul competitional pe care il detine. In mediul economic care se creaza, odata cu globalizarea impusa de Internet, Energia va fi pregatita sa expuna, prin servicii web si standarde XML, interfete inteligente si eficiente catre lumea informatica inconjuratoare.