Prezentare generală

Modulul RAPORTARE COMERCIALA permite obtinerea de informatii consistente cu privire la situatia si dinamica operatiunilor comerciale, financiare, a starii si evolutiei stocurilor.

Modulul face parte din sectiunea de Analiza Business a ISIS .net, oferind suportul necesar evaluarii situatiei financiare a organizatiei, precum si identificarea punctelor critice din activitatea comerciala si financiara a acesteia.

Rapoartele comerciale sunt destinate urmaririi continue si eficiente a activitatilor cu caracter comercial din cadrul firmei, de la aprovizionare, desfacere, dinamica stocurilor determinata de acestea si de alte consumuri interne si pana la situatia platilor si a incasarilor in relatiile cu partenerii. Sistemul se constituie intr-un instrument util pentru obtinerea de informatii consistente cu privire la situatia si dinamica operatiilor comerciale, financiare si a situatiei si evolutiei stocurilor.

Modulul ofera mai mult decat o trecere in revista a produselor, partenerilor si documentelor introduse in sistem; este un mijloc eficient de urmarire a corelatiilor dintre aceste entitati, permitand evaluarea calitativa si monitorizarea starii de sanatate a intreprinderii prin intermediul elementelor de analiza financiara si comerciala.

Punctul forte al modulului il constituie posibilitatile de analiza a informatiei pe diverse grade de sintetizare, folosind diferite criterii comparative. Setul existent de rapoarte predefinite poate fi extins si presonalizat cerintelor beneficiarilor.

Rapoartele prezentate in cadrul modulului sunt organizate in functie de domeniul adresat, in patru sectiuni distincte:

  • Comercial
  • Financiar
  • Stocuri
  • Documente,

corespunzatoare domeniilor majore de activitate ale unei societati comerciale.

Modulul RAPORTARE COMERCIALA permite prezentarea situatiei tranzactiilor comercial-financiare si a stocurilor atat la nivel de gestiune sau filiala, cat si centralizat, la nivel de holding, pentru toate unitatile subordonate.

Criteriile de selectie la generarea rapoartelor sunt multiple si se impart in doua categorii: obligatorii (trebuie specificata cel putin o filiala) si optionale (indicarea unui partener sau grup de parteneri, a unui interval de timp, a unor valori limita pentru diferiti parametri, articole sau atribute corespunzatoare anumitor grupe de produse etc.).

Modulul RAPORTARE COMERCIALA ofera posibilitati extinse de evidenta si analiza a tranzactiilor comerciale si financiare.

Rapoartele sunt grupate pe sectiuni:

  • Comercial – Descriu activitatea comerciala a companiei, oferind informatii despre: parteneri, achizitii, vanzari, stocuri la terti, analiza comerciala pe diverse domenii (intern, import, export, comparatii pe perioade), adaosuri, etc.
  • Financiar – Ofera informatii despre activitatea financiara: incasarile si platile efectuate de catre companie, cash-flow, componenta soldurilor de furnizori, clienti, avansuri, confirmari solduri parteneri, fise parteneri, etc.
  • Stocuri – Cuprinde rapoarte referitoare la situatia si dinamica stocurilor: stoc curent sau la o anumita data, fise de magazie, evolutia stocului in perioada selectata de utilizator, cu detalieri in ceea ce priveste intrarile (import, intern) si iesirile (consumuri in productie, vanzari-intern, vanzari-export etc.), vechime stocuri, rotatie stocuri, etc.
  • Documente – Cuprinde rapoarte cumulate si detaliate, pe tipuri de documente (NIR-uri, Facturi, Facturi interne pentru export, Facturi externe, etc.) ce se constituie in chei de verificare a modului de operare, pentru regasirea rapida a informatiei aflate pe unul sau mai multe documente si pentru evidentierea si localizarea rapida a greselilor de operare din activitatea curenta.

Rapoartele sunt organizate pe diferite nivele de analiza si detaliere

  • Utilizatorul poate opta pentru varianta cumulata sau detaliata a unui raport, in functie de gradul de rafinare dorit.
  • Fiecare tip de raport este prezentat in mai multe variante, cu diferite criterii de grupare si sinteza, surprinzand noi aspecte ale relatiilor dintre entitati.
  • Denumirea rapoartelor sugereaza gradul de detaliere si criteriile de grupare.

Analiza consistenta a informatiei si suport decizional

  • Utilizatorul are posibilitatea sa focalizeze foarte strict analiza informatiei prin alegerea unei game largi de parametri. In functie de raportul selectat sunt posibile filtre de selectie dupa: unitatile emitente sau primitoare, perioada sau data, partenerul sau grupa de parteneri, unitatea de masura in care sa se transforme cantitatile, produsele, atribute ale produselor, tipul contabil al produselor, provenienta produselor, tipul produselor, valuta, soldul minim, tipul documentului, etc.
  • Datorita diversitatii reprezentarilor aceleiasi informatii in rapoarte distincte, este posibila analiza sub diferite unghiuri a informatiei primare, folosind diferite criterii de selectie si grupare.
  • In urma analizei dinamicii tranzactiilor comercial-financiare, a dinamicii stocului, a rezultatelor firmei in ansamblu prezentate sintetic in rapoarte, se pot lua decizii privind modalitatile de crestere a eficientei in activitatea firmei.

Asigurarea operarii corecte

  • Sistemul este protejat impotriva erorilor de operare. Rapoartele sunt generate numai dupa verificarea si validarea setarilor operate la nivelul interfetei. In cazul unei operari gresite, este afisat un mesaj care indica in mod explicit modalitatea de eliminare a erorii.

Datele din rapoarte pot fi exportate

  • Modulul ofera posibilitatea exportarii datelor obtinute, atat catre alte aplicatii precum Microsoft Excel sau Microsoft Word, cat si in format HTML, pentru publicarea lor pe Internet/Intranet.

Vizualizarea si tiparirea rapoartelor

  • Modulul RAPORTARE COMERCIALA permite tiparirea integrala sau partiala a rapoartelor.
  • Fiecare raport afiseaza automat toate filtrele de selectie folosite de utilizator precum si data, ora, minutul si secunda la care a fost generat raportul.
  • Fiecare raport poate fi tiparit in mai multe exemplare.

Integrare in sistemul informatic ISIS.net

  • Modulul RAPORTARE COMERCIALA preia si prelucreaza informatiile continute in documentele primare generate de modulele APROVIZIONARE si DESFACERE.
  • Modulul ofera informatii asupra documentelor de incasare si plata inregistrate de modulele INCASARI si PLATI si a stadiului achitarii documentelor primare.
  • Informatiile referitoare la structura si dinamica stocurilor, gestionate de modulul GESTIUNE STOCURI , sunt de asemenea prezente in rapoartele comerciale.