Prezentare generală

Modulul TRANSPORTURI gestioneaza si controleaza activitatea de transporturi in cadrul organizatiei si intre organizatie si partenerii sai, pentru folosirea eficienta a mijloacelor de transport si a intregului personal disponibil, in vederea reducerii costurilor de operare.

Modulul TRANSPORTURI asigura suportul procesarii foilor de parcurs, mentinand evidenta traseelor de livrare, a personalului care efectueaza deplasarile, a documentelor aditionale specifice si a consumurilor si alimentarilor cu ulei si combustibil ale autovehiculelor.

Consumul de ulei si de anvelope pentru fiecare autovehicul este evidentiat separat, in ordine cronologica. Reparatiile fiecarui autovehicul, efectuate in organizatie sau in afara, sunt de asemenea urmarite. Pentru fiecare autovehicul sau/si pentru intregul parc de autovehicule, pot fi precizate cheltuieli suplimentare, pentru fiecare perioada de lucru.

Modulul mentine cinci nomenclatoare: nomenclatorul autovehiculelor, al datelor initiale pentru autovehicule, al anvelopelor, al destinatiilor si nomenclatorul tipurilor de autovehicule.

Foile de parcurs includ informatii despre data si locul plecarii in cursa, numarul de inmatriculare al autovehiculului (eventual si al remorcii), orele lucrate de angajati (sofer si delegati). Pentru destinatiile intermediare sunt specificate urmatoarele: data si denumirea destinatiei (completate automat datorita legaturii cu sectiunea GIS/GPS a modulului), greutatea incarcaturii masinii, greutatea incarcaturii remorcii, tipul de drum, distanta de la destinatia anterioara (sau de la locul plecarii in cursa). Pentru fiecare foaie de parcurs sunt furnizate: documentele care sunt trimise impreuna cu marfa, personalul care a efectuat deplasarea, cheltuielile legate de realizarea parcursului (diurna si combustibil). De asemenea, tot pe foaia de parcurs, este mentinuta o evidenta a combustibilului consumat (cantitativ) bazata pe consumul specific tehnic, tipul de drum si prezenta sau absenta remorcii, in comparatie cu combustibilul alimentat, astfel incat cantitatea de combustibil din rezervorul autovehiculului poate fi obtinuta la orice data din perioadele de lucru. Fiecare foaie de parcurs influenteaza datele dinamice pentru autovehicule : kilometrajul total, combustibilul din rezervor si kilometrii parcursi de la ultima revizie tehnica si de la ultimul schimb de ulei.

Modulul asigura facilitati pentru:

  • Urmarirea autovehiculelor pe trasee;
  • Managementul autovehiculelor disponibile;
  • Procesarea informatiilor care privesc reparatiile autovehiculelor;
  • Analiza costurilor realizate.

Modulul TRANSPORTURI administreaza informatiile specifice foilor de parcurs si asigura monitorizarea starii parcului de autovehicule.

Eficienta in editarea documentelor

  • Programul opereaza in modul “unitate de lucru si perioada curenta”, care permite gruparea naturala a documentelor dupa unitatea emitenta si data documentului. Aceasta inseamna ca orice foaie de parcurs prelucrata la un moment dat are ca unitate emitenta unitatea de lucru si data de operare cuprinsa in perioada curenta.
  • Pentru a modifica sau sterge o foaie de parcurs, utilizatorul selecteaza mai intai documentul, fie dupa data emiterii, fie dupa numarul extern (preluat din documentul primar) sau dupa ID-ul documentului.
  • Programul il asista pe utilizator la editarea unei foi de parcurs prin selectarea valorilor posibile din liste (incarcate din baza de date) pentru anumite campuri precum: numarul de inmatriculare al vehiculelor, tipul de drum si coeficientul asociat, numele soferului.
  • O foaie de parcurs este stocata in baza de date ca un document. Aceasta inseamna ca documentul poate fi selectat fie dupa numarul de inregistrare (sau dupa id-ul intern) fie dupa data la care a fost emis. Alte documente, precum documentul care priveste schimburile de ulei si anvelope sunt incarcate dupa o selectie a numarului de inmatriculare al vehiculului din o lista cu vehiculele disponibile in perioada de lucru. Dupa selectie, documentul incarcat din baza de date poate fi sters, modificat sau reconstruit pe baza parametrilor specificati de utilizator.
  • Modulul furnizeaza o metoda pentru vizualizarea continutului unei foi de parcurs sau pentru tiparirea acesteia intr-un raport care este similar documentului tipizat (primar) care contine aceeasi informatie.
  • Modulul ofera posibilitatea de urmarire detaliata a consumului de combustibil, a fisei anvelopei si a activitatii autovehiculelor folosind rapoarte detaliate si flexibile pe o perioada de timp stabilita.
  • Toate cheltuielile inplicate de utilizarea vehicului sunt cuprinse in rapoarte, pe categorii de cheltuieli, pe categorii de autovehicule si pe tipuri de autovehicle (de persoane sau de marfa): cheltuieli cu combustibilul, cheltuieli cu uleiurile, cu anvelopele, cu delegatiile, reparatiile interne sau externe cat si alte cheltuieli diverse.

Setarea parametrilor de lucru

  • Setarea companiei curente stabileste organizatia pe care lucreaza un utilizator. Organizatia poate fi un depozit, o sucursala sau sediul central.
  • Utilizatorul isi poate schimba parola de acces. Programul solicita vechea parola a utilizatorului, noua parola si o confirmare a noii parole.
  • Setarea unitatii de lucru stabileste unitatea la care sunt inregistrate foile de parcurs. Codul unitatii de lucru identifica documentul impreuna cu ID-ul documentului. Unitatea de lucru se poate schimba utilizand o fereastra de selectie in care structura organizatorica a companiei este prezentata sub forma arborescenta.
  • Setarea perioadei curente asigura prelucrarea documentelor in perioade de timp delimitate, mai exact in perioadele contabile care corespund lunilor calendaristice. Asfel o foaie de parcurs poate fi inregistrata, actualizata sau stearsa daca data de emitere este cuprinsa in perioada curenta.

Siguranta in operare

  • Accesul la baza de date este controlat de un mecanism de protectie structurat pe parole si drepturi de acces asociate utilizatorilor, unitatilor din componenta companiei si operatiilor.
  • Programul lucreaza in modul “tranzactional”. Daca operatia esueaza, datele revin la starea anterioara operatiei.
  • Modulul ofera un mecanism de protectie impotriva erorilor de operare, prin validarea automata a datelor completate de utilizator conform unor reguli predefinite.
  • Modulul intretine in baza de date un istoric al modificarilor facute asupra documentelor.

Integrare in sistemul informatic ISIS.net

  • Utilizatorul specifica noi vehicule in nomenclatorul de autovehicule pe baza informatiilor din nomenclatorul de mijloace fixe din modulul MIJLOACE FIXE.
  • Modulul TRANSPORTURI utilizeaza sistemul de protectie structurat pe utilizatori, parole, operatii si unitati componente, sistem de protectie gestionat de modulul SISTEM CENTRAL.
  • Expeditorul si destinatarul unei livrari din foaia de parcurs sint destinatii care pot corespunde partenerilor gestionati de modulul INFORMATII PARTENERI.