Integrated Strategic Information Systems

Omnis Group Home Page

 

ISIS

Contabilitate Generala

Aprovizionare

Desfacere

POS

Gestiune Stocuri

Plati

Incasari

Mijloace Fixe

Transporturi

AVL

Productie

Intretinere-Reparatii

Personal

Salarizare

ePayroll.NET

Raportare Comerciala

Raportare Contabila

Nomenclator Articole

Informatii Parteneri

Sistem Central

Tablou de Bord

Studii de Caz

Distributie

Productie

Contabilitate

Personal - Salarizare

Suport Tehnic

 

Nomenclator Articole

Nomenclatorul de articole reprezinta o colectie de articole identificate in mod unic, in cadrul sistemului integrat, printrun cod de articol. Obiectivul de baza al nomenclatorului de articole il constituie asigurarea unicitatii articolelor la nivelul sediului central (Holding) si al companiilor.

Articolele constituie entitati primare pentru celelalte module comerciale (DESFACERE, APROVIZIONARE, GESTIUNE STOCURI ). Aceste module regasesc informatiile despre articole in functie de codul unic al acestora.

Nomenclatorul de articole este organizat ierarhic, in care partea din stanga a ferestrei contine grupele/subgrupele organizate arborescent, iar partea din dreapta a ferestrei contine o lista a articolelor propriu-zise din grupa curenta.

Articolele sunt organizate pe tipuri de articole in grupe si subgrupe. La nivelul fiecarei grupe se definesc o serie de caracteristici denumite atribute. Atributele definite la un anumit nivel vor fi mostenite de toate subgrupele si articolele care apartin acelei grupe.

Organizarea arborescenta si mostenirea caracteristicilor de la o grupa la subgrupele ei asigura definirea rapida a structurii nomenclatorului si regasirea rapida a articolelor introduse.

Un articol este identificat in mod unic prin codul acestuia. Acest cod inglobeaza o parte din caracteristicile cele mai semnificative ale grupei din care face parte articolul, conform unei structuri de cod de articol definita la nivelul grupei.

Nomenclatorul de articole este gestionat atat la nivelul holdingului cat si la nivelul companiilor. Asigurarea unicitatii articolelor la nivelul intregului sistem este asigurata prin procesul de replicare. Holdingul este nivelul centralizator la care se pot efectua operatii de analiza si configurare a nomenclatorului de articole.

La nivelul companiilor este permisa doar introducerea si prelucrarea de articole specifice fiecarei companii in parte. Orice companie poate utiliza articole introduse de la alta companie in documentele sau retetele de productie proprii. Orice articol are si informatii specifice companiei care il utilizeaza (tip contabil, costuri de productie). Exista si posibilitatea definirii de articole locale in cadrul unei companii articole care exista si se utilizeaza doar la compania respectiva ).

Modulul NOMENCLATOR ARTICOLE ofera suportul necesar pentru gestionarea unitara a articolelor la nivelul organizatiei.

Gestionarea nomenclatorului de articole

  • Nomenclatorul de articole asigura unicitatea articolelor la nivelul intregului sistem si acorda drepturi fiecarei companii in parte sa-si gestioneze propriile articole.
  • Prin mecanismul de replicare bidirectionala se asigura distribuirea in timp real a informatiilor referitoare la articole intre unitatile functionale ale sistemului.
  • Nomenclatorul de articole defineste o politica de drepturi la nivelul fiecarei unitati functionale, in ceea ce priveste gestionarea si administrarea informatiilor referitoare la articole. In acest fel, se evita posibile conflicte de informatii in sistem.
  • La nivelul central se pot efectua operatiile de administrare a nomenclatorului, cum ar fi:
    • adaugare/modificare/stergere de grupe, atribute in cadrul unei grupe, valori posibile pentru fiecare atribut al unei grupe.
    • definirea structurii de cod la nivelul unei grupe.
    • transferarea unui articol dintr-o grupa in alta, cu regenerarea automata a codului de articol pe baza structurii de cod a grupei destinatie.
  • Gestionarea altor nomenclatoare de referinta in vederea standardizarii si uniformizarii datelor ce pot fi folosite ca valori pentru un camp din articol sau grupa. Aceste nomenclatoare sunt: nomenclator de atribute, taxe, TVA, fabricanti, unitati de masura, tipuri de preturi, tipuri contabile, tipuri de cheltuieli.

Structura nomenclatorului de articole

  • Articolele sunt organizate in grupe si subgrupe. O grupa defineste o entitate logica care identifica un tip de articole.
  • Pentru fiecare grupa/subgrupa se pot defini o serie de caracteristici denumite atribute. O subgrupa mosteneste toate atributele grupelor superioare dar isi poate adauga propriile ei atribute.
  • Pentru un atribut se poate specifica o colectie de valori posibile ale atributului. Valorile de atribute pot fi selectate din colectia de valori posibile ale atributului grupei superioare sau pot fi definite la nivelul grupei curente.
  • In cadrul unei grupe se pot defini si clase de articole, pentru gruparea logica a tuturor articolelor care au aceleasi valori de atribut pentru un set de atribute stabilite la momentul definirii clasei de articole.
  • Codul articolului (unic in cadrul sistemului) se genereaza pe baza unei structuri de cod prestabilite la nivelul grupei din care face parte articolul. Structura de cod poate fi definita la nivelul unei grupe ca un sablon pe baza caruia se vor genera codurile tuturor articolelor din grupa. Structura de cod consta din segmente cu urmatoarea semnificatie: un segment reprezentand codul grupei, unul sau mai multe segmente care sa reflecte atributele cele mai semnificative si care se considera ca pot identifica articolele din grupa si un ultim segment, un numar de secventa pentru asigurarea unicitatii codului de articol la nivelul bazei de date.

Interogarea nomenclatorului de articole

  • Nomenclatorul de articole este organizat intr-o forma arborescenta in care sunt afisate grupele si subgrupele definite, precum si articolele in cadrul fiecarei grupe.
  • Modulul ofera un mecanism eficient de regasire a articolelor pe baza urmatoarelor criterii de selectie:
    • dupa informatiile articolului (ID, cod, denumire, cod tehnologic)
    • dupa grupe si valori ale atributelor in cadrul grupelor.
    • dupa fabricant si tip contabil
    • dupa criteriile unei clase

Integrare in sistemul informatic ISIS

  • Ofera o interfata comunatuturor modulelor comerciale ale sistemului ISIS pentru selectarea articolelor pe baza mai multor criterii.
  • Constituie entitatile primare pentru modulul PRODUCTIE .
  • Defineste tipurile de articole (materii prime, produse finite, etc), precum si conturile asociate (cont de intrare, de cheltuiala si de venit), informatii folosite de modulele CONTABILITATE GENERALA si RAPORTARE CONTABILA .
  • Mecanismul de verificare a drepturilor de acces ale unui operator asupra modulului NOMENCLATOR ARTICOLE la o anumita unitate functionala este asigurat de SISTEMUL CENTRAL .