Preocupari Actuale

 

 1. De ce Internet ?  2. ISIS.net  3. ePersonal-Salarizare

Contextul tehnologic si economic romanesc actual

La momentul actual, utilizarea unui produs software performant este considerat un apanaj al marilor companii, in special datorita costurilor mari de achizitie a produselor si serviciilor software.

Pe de alta parte, aplicatiile ce au la baza Internet-ul, serviciile informatice oferite via Internet faciliteaza accesul tuturor organizatiilor la resurse software, permit creearea de piete virtuale, colaborarea mai multor companii apartinand aceluiasi domeniu economic in vederea obtinerii de rezultate economice superioare, integrarea activitatii producatorilor, furnizorilor, distribuitorilor, clientilor, si nu in ultimul rand a institutiilor bancare si financiare.

Majoritatea intreprinderilor mici si mijlocii se afla acum in situatia de a folosi diverse aplicatii informatice, mai mult sau mai putin integrate, realizate pe diverse platforme tehnologice, neavand posibilitatea de a integra si unifica diversitatea de informatii si rezultate pe care fiecare dintre aceste aplicatii le produc. La aceasta situatie s-a ajuns in special din ratiuni financiare, achizitionarea unui produs software integrat care sa rezolve toate problemele economice si organizationale ale intreprinderii implicand un efort financiar prea mare pentru posibilitatile financiare ale micilor companii. Spre exemplu, daca o companie foloseste un anumit program de contabilitate, un alt program de personal-salarizare si un altul de conducere a activitatilor de comert, aceste programe diferite neavand posiblitatea de a se integra si furniza rezultate comune, centralizate, organizatia nu obtine decat partial valoarea pe care procesul de informatizare ar putea sa o ofere.

Acestor companii le-ar fi utila folosirea unor servicii informatice complete, dar fara implicatii deosebite la nivel financiar sau organizational. Aici isi gasesc utilitatea serviciile Web, aplicatiile informatice gazduite de companii specializate in furnizarea de astfel de servicii. Organizatiile nu trebuie sa isi puna problema achizitionarii de echipamente hardware scumpe care sa suporte sisteme informatice complete; ele folosesc servicii informatice gazduite de terte companii. Toate procesele de achizitionare, exploatare si intretinere a echipamentelor hardware cad in seama furnizorului de servicii. Informatia si accesul la resurse informatice devin astfel foarte ieftine. Companiile folosesc serviciile informatice in baza unor sisteme de abonament sau inchiriere a software-ului.

Inchirierea numai a acelor servicii informatice care satisfac nevoile informationale ale intreprinderii duce la scaderea costurilor de informatizare si la rezolvarea punctuala a unor probleme concrete. O astfel de solutie permite informatizarea completa a intreprinderii, indiferent de domeniul sau de activitate, la costurile minim necesare.

Acest model de solutie poate fi implementat si in interiorul unei organizatii complexe, cu departamente distincte de productie, distributie, transporturi sau servicii. Fiecare departament poate inchiria numai acele servicii informatice care ii sunt necesare, rezultatele fiind totusi integrate la un nivel centralizator comun.

Orientarea Microsoft

Microsoft a creat o noua generatie de produse software reunite sub denumirea generica , produse care combina informatica, tehnologia informatiei si comunicatiile intr-o maniera complet noua si revolutionara. Internetul este elementul central al acestei viziuni.

Microsoft este un cadru tehnologic in care Internetul este folosit atat ca mediu de comunicatie, cat si ca suport pentru furnizarea si utilizarea de servicii informatice. Aplicatiile software traditionale devin in aceasta viziune servicii Web, accesibile via Internet, indiferent de locul in care acestea sunt fizic stocate. Internetul devine parte a sistemului, incetand sa fie numai reteaua fizica prin intermediul careia se reunesc sisteme informatice distincte. Aceasta arhitectura se bazeaza pe un set de standarde publice, deschise, care faciliteaza colaborarea distribuitorilor cu furnizorii sai, cu depozitele si filialele regionale, si nu in ultimul rand cu clientii sai.

Notiuni ca e-commerce, e-banking, solutii B2C (business to consumer) sau B2B (business to business ) devin din ce in ce mai cunoscute si vehiculate, serviciile informatice realizate in baza acestor arhitecturi fiind unanim acceptate ca solutii ale viitorului, unica modalitate de a conduce si desfasura activitati economice performante.

In acest context, Omnis Group se afla in plin proces de transformare a sistemului sau ISIS ERP intr-o solutie business moderna disponibila pe Internet sub forma de servicii Web, bazata exclusiv pe tehnologiile .